Bak Şu Münih Güvenlik Konferansı’na

Açtım baktım
Münih Güvenlik Konferansı, alakasızlığın alakasıyla; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nın İngilizce konuşma kabiliyeti münasebetiyle Türkiye’de gündem oldu. Neye hizmet ediyorlar, ne yapıyorlar merak ettim. Web sitesini açtım, baktım.

Joe Biden’la açılıyor
“Münih başka küresel forumlardan farklı olarak, Avrupalı lider ve düşünürleri dünyanın dört bir yanından meslektaşlarıyla buluşturuyor.” Bu ifadenin yer aldığı bir slider, tek slider karşılıyor ziyaretçiyi. Altında bir imza var. Joe Biden, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı. “Erdoğan’a karşı Türkiye’de muhalefeti destekleyeceğiz.” Diyen muhterem.
Fikirler pazarı
Konferansı, uluslararası güvenlik politikalarının tartışıldığı dünyanın önde gelen, lider forumu olarak tanımlıyorlar. Uluslararası anlaşmazlıklarda güven inşaası ve barışçıl çözüme katkı için resmi olmayan diyaloglar tesis etmeyi konuları olarak tespit ediyorlar. Kendilerini bu konuda; “fikirler pazarı” olarak görüyorlar. “Diyalogla barış inşaa etmek” mottoları.
Diyorlar
Konferansın fokuslandığı alan ABD ve Avrupa kıtaları. Fokus alanlarının küreselleşmiş dünyayı da yansıttığını düşünüyorlar. Fokus alanlarını coğrafi olarak genişletmeye ve paydaşlarını artırmaya çabaladıklarını beyan ediyorlar. Hali hazırda dünyanın yüzleştiği sıcak güvenlik problemlerini ele alırken, muhtemel problemleri öngörmeye gayret ediyorlar. Güvenliği salt güvenlik olarak değil; ekonomik, çevresel, insani boyutlarıyla değerlendirdiklerini söylüyorlar.
Çaresizliği Öğrenmemek
Münih Güvenlik Konferansı ardından bir sonuç raporu yayınlanıyormuş. 18-20 Şubat 2022 tarihleri 58.’si düzenlenen konferansın sonuç raporunun başlığı: Akışı dönüştürmek – Çaresizliği öğrenmemek. Rapor şu soruya cevap arıyor ya da veriyor: Uluslararası politikada ortaya çıkan yeni meydan okumalar için kolektif bir çaresizlik var mı? Sonuç raporları önemli. Nasipse ayrı bir yazıda bakmakta fayda var.
Türkiye’den İmamoğlu
Bu yıl düzenlenen konferans 450 üzerinde katılımcıyla gerçekleştirilmiş. Katılımcılar; karar vericiler, önemli düşünürler, devlet başkanları, bakanlar, lider kişilikler, sivil toplum temsilcileri, iş dünyasının üst düzey yöneticileri, medya mensupları ve akademisyenlerden oluşmuş. Türkiye’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu davet etmişler. Mobese görüntülerinden, İstanbul’daki kar felaketinde balıkçıda olduğu ortaya çıkmıştı. Bir güvenlik kamerası vukuatı olduğundan tercih etmiş olmalılar.
Daha ne kadar resmi olabilir
Organizasyonun sivil olduğu söyleniyor ama pek öyle durmuyor. Alman Dış İşleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı, Federal Hükümet Basın ve Enfermasyon Dairesi, Devlet Bilgi Teknolojisi Dairesi, Bavyera Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, Siber İnovasyon Merkezi partnerleri arasında. Daha ne kadar resmi olabilir, bilemedim. Kurumsal partnerler arasında bulunan Bill ve Melinda Gates Vakfı, diğerlerinden daha ilgi çekici.
Soros ve Gates Birlikte
Bu tarz konferanslar son derece maliyetli organizasyonlardır. Kimin finanse ettiği önemlidir. Zira kim finanse ediyorsa en çok ona yaradığı bilinir. Sponsorlar arasında Açık Toplum Vakfı ve Microsoft da var. Her halde asıl yükü onlar çekmiştir. Salt partner olarak Siemens enerji var. Türkiye’den daveti onlar yapmış olabilir. İstanbul’da hayli iş yapıyorlar.
Ambassador
Konferansın başkanlığını 2008’den bu yana Wolfgang Ischinger yürütüyormuş. İsminin önünde Ambassador (büyükelçi) ünvanını kullanıyorlar. Başkanın kariyeri BM Genel Sekreterliği’nde başlamış. Ardından Alman Dışişlerine geçmiş. Dışişleri Politika Planlamasında çalışmış daha sonra politik direktör olmuş. Bosna savaşı barış görüşmelerinde Alman delegasyonunu temsil etmiş, NATO – Rusya müzakerelerinde bulunmuş. Ardından Almanya’nın Washington ve Londra Büyükelçisi olarak görev yapmış. Kosova’nın geleceği müzakerelerinde Avrupa Birliği’ni temsil etmiş. Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı namına Ukrayna krizinde özel temsilcilik yapmış. Münih Güvenlik Konferansı’nın yanı sıra bir çok kuruluşta başkan, danışman, üye olarak görev yapıyor.
Türkiye Bağlantısı TÜSİAD
Her parmağında on marifet olan Wolfgang’ın, konferans web sitesinde zikredilmese de Türkiye’de faaliyet gösteren bir kuruluşla da ilişkisi olduğuna Wikipedia’dan ulaşılabiliyor. Değişim Kültürü Girişimi Danışma Kurulu Üyesi. Kurul TÜSİAD’ın bir girişimi.
Keşke bizim de olsa
Sonuç olarak Münih Konferansı, Amerika ve Avrupa eksenli emperyalizmin güvenlik paradigması için çalışıyor. Bu paradigmanın meşruiyeti ve geliştirilmesine hizmet ediyor. Maalesef yok, keşke bizim de böyle yapılarımız olsa. Hem 2022 raporunu hem de erişebildiğim oturumları inceleyerek, fokuslandıkları kavramaya çalışacağım. Bu konferanstan öğrenecek çok şey var. Öyle duruyor.

Yorum bırakın