Oya Ersoy, Bir Halk Terbiyecisi

  • Cumhuriyetin kuruluş yıllarında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türk Ocakları’nı parti bünyesine kattı. Ocakların sınır aşırı ilgisi üzerine, kendi kendilerini lağvetmeleri sağlandı. Sınır aşırı ilgileri olmasa, aslında bir sorun yoktu. Zamanın CHP yönetimi, bu ocaklardan beklediklerini karşılamak üzere “Halkevlerini” kurdurdu. Bu yüzden Halkevleri, Türk Ocaklarının, törpülenmiş varisidirler.
  • 1932 yılında kurulan Halkevlerinin ÜN isimli dergisinde yayınlanan bir yazıda “Türk Ocaklarının hatırasına daima saygıyla bağlı kalacağız” * diyorlardı.. Ulusalcı devlet paradigmasına hizmet ederken, Türkçülükten kopmadıklarını ilan ediyorlardı.  
  • Halkevleri Demokrat Parti hükümeti döneminde kapatıldı. 1960 Darbesinden sonra açıldı, 1980 darbesinde kapatıldı. Ardından tekrar açıldı. Cumhuriyet Halk Partisi fikriyatının bir cüzü olarak yaşamına devam etti, ediyor.
  • Halkevlerini var eden ulusalcı paradigmanın; Allah’ı, Kur’an’ı, dini, diyaneti, Osmanlı’yı, geleneği, dindarı, Kürdü konumladığı yer kimsenin meçhulü değildir. Cumhuriyet tarihi, bu arkadaşların, bu kavramlara karşı giriştiği savaşın tarihidir. Doğu ve Güneydoğu bölgesi, bu savaşın en acı şadidir.  
  • Halkevleri; milletin tarihi, kültürü, dini ile ilgili tutum konusunda, kendileriyle aynı görüşü paylaştıkları halde millete farklı fotoğraf verenlerden daha samimi, daha hasbidir. Onlara göre Osmanlı karanlık bir dönemdir, İslam bir safsatadır. Bu böyledir.
  • CHP Genel Sekreteri Recep Peker 19 Şubat 1932’de, toplu Halkevleri açılışında şöyle diyordu:  “Bu asırda milletleşmek için, milletçe kitleleşmek için, mektep tahsilinin yanında ve ondan sonra mutlaka bir halk terbiyesi yapınak ve halkı bir arada ve birlikte çalıştırmak esasının kurulması lazımdır…” Halkevleri mensupların vazifesi işte budur. Halk terbiyecisi olma iddiaları o gün olduğu kadar bugün de caridir.
  • Aslen Balıkesirli olup, babasının görevi nedeniyle Erzincan’da doğan Oya Ersoy, Türkiye’de ulusalcılık akımının merkezlerinden olan halkevlerinin bir temsilcisi olarak 2018 yılında Kürt oylarıyla HDP milletvekili seçildi. Oya Ersoy, 2012’de milletvekili seçildiği döneme kadar Halkevleri Genel Başkanı’ydı. Çeken olsa, hikayesi film olur.
  • Ülkenin, ulusal paradigmayı sorgulaması, devletin din, diyanet ve tarihe karşı tutumunun değişmesi gerekçeleriyle Halkevleri; “AKP Faşizmi (!)”ne karşı, HDP’yi destekleme kararı aldığını ilan etmişti. Oya Ersoy, işte o kararın milletvekili. Kürtleri, “kimliklerini utanılacak bir yara gibi saklamaya mecbur eden anlayışın temsilcisi” olarak Kürtlerin oylarıyla milletvekili seçildi. İnanılmaz ama gerçek.
  • 3 Şubat 2022, bir Regaip Gecesi’nde mecliste söz alan Oya Ersoy; “Bugün karşı karşıya olduğumuz yıkım, 500 yıl önceki Osmanlı yönetimini, 1500 yıl önceki dini toplum ilişkilerini ve 2 bin 500 yıl önceki Orta Asya masallarını yeniden kurma hayalidir.” Dedi. Sadece kendi doğrusunu değil hem CHP’nin, HDP’nin ve Halkevlerinin, peçelenmiş ortak görüşünü söyledi. Akıl almaz ittifakları da zaten bu yüzden.
  • Ulusal paradigmanın bu olduğunu unutanlar, bunu münferit bir cüret olarak değerlendirdi. Oysa bu; bir zümrenin kolektif düşüncesidir, “Kabe Arabın olsun Çankaya bize yeter”diyenlerin ortak fikridir. Ayrıca bu beyanlar; ulusalcılarla bölücülerin neredeyse ortak andıdır. Oya Ersoy da bir halk terbiyecisidir !

*Zeki Arıkan, Halkevlerinin Kuruluşu ve Tarihsel İşlevi

Yorum bırakın